Waarom Blockchainprojecten mislukken en hoe bedrijven kunnen slagen

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

Om de veelvoorkomende valkuilen te vermijden en de kans op succes bij de implementatie van blockchaintechnologie te vergroten, moeten organisaties zich richten op het goed definiëren van hun visie voor het project, het nauwkeurig inschatten van de implementatiekosten, het kiezen van het juiste blockchainplatform, het aanpakken van integratieproblemen met bestaande systemen en het geven van training aan werknemers. Door aandacht te besteden aan deze belangrijke factoren kunnen bedrijven de voordelen van blockchaintechnologie maximaliseren en hun gewenste resultaten behalen.

Organisaties wenden zich steeds vaker tot blockchaintechnologie voor verschillende zakelijke toepassingen, zoals audits, smart contracts, betalingen, effecten- en grondstoffenhandel, supply chain management en meer. Dit blijkt uit het feit dat de markt voor blockchaintechnologie blijft groeien – van $ 7,4 miljard in 2022 tot de voorspelde $ 94 miljard tegen het einde van 2027.

Hoewel er veel succesvolle projecten zijn, worden veel blockchain-initiatieven van bedrijven vaak bij het grofvuil gezet.

Er zijn verschillende redenen voor hun mislukking. Ze kunnen bijvoorbeeld te duur zijn, bedrijven kunnen hun visie niet goed definiëren of er kunnen integratieproblemen ontstaan.

In dit artikel bespreken we vier veel voorkomende redenen waarom blockchainprojecten mislukken en hoe bedrijven deze kunnen vermijden en hun projecten kunnen laten slagen.

Uw visie niet goed definiëren

Veel van de uitdagingen met betrekking tot het ontwikkelen van blockchainprojecten ontstaan doordat organisaties niet in staat zijn om hun visie duidelijk uit te leggen en te schetsen wat ze verwachten te bereiken met behulp van de technologie.

Bedrijven die van plan zijn om blockchain in hun processen te implementeren, moeten de reikwijdte, doelstellingen en uiteindelijke doelen van hun projecten duidelijk definiëren en vaststellen welke specifieke problemen ze met de technologie willen aanpakken.

Niet alleen dat, maar organisaties die niet in staat zijn om hun visies voor hun projecten duidelijk te formuleren, begrijpen misschien onvoldoende hoe blockchain werkt en wat het nodig heeft om op min of meer volle capaciteit te kunnen werken. Bijgevolg moeten bedrijven zich richten op de specifieke kenmerken van de technologie en ervoor zorgen dat ze de nodige infrastructuur hebben om ervoor te zorgen dat deze naadloos functioneert.

Daarnaast moeten bedrijven altijd hun oorspronkelijke beloften aan hun klanten nakomen en aan hun verwachtingen voldoen. Dit is een element van een goed gedefinieerde visie, aangezien organisaties alle gerelateerde risico’s moeten begrijpen en klaar moeten zijn om gepast te reageren.

Naast het overwegen van dit advies, moeten bedrijven ook proberen de volgende vragen te beantwoorden, zodat ze een bredere visie op hun projecten kunnen creëren en verder kunnen gaan met duidelijkere doelen.

  • Heeft uw bedrijf veel persoonlijke en gevoelige gegevens die veilig moeten worden opgeslagen?
  • Is uw bedrijf van plan om alle processen en transacties in uw hele bedrijfsnetwerk traceerbaar te maken?
  • Wil je bedrijf de mogelijkheden van het bedrijf uitbreiden, bijvoorbeeld door het kennis te laten maken met cryptocurrency-mogelijkheden, non-fungible tokens (NFT’s) of tokenization?
  • Zijn uw werknemers klaar om blockchain te omarmen en te adopteren, en hebben ze extra training nodig om effectief met de ledger-technologie te kunnen werken?

Hoge implementatiekosten

Voordat ze beginnen met het implementeren van blockchaintechnologie, hebben sommige bedrijven de neiging om de totale kosten van hun projecten over het hoofd te zien of te onderschatten. Om te beginnen kan het voor bedrijven duur zijn om oplossingen te ontwerpen met behulp van totaal nieuwe technologie.

Daarnaast kost het veel geld voor organisaties om engineeringteams op te leiden, doorlopende relaties op te bouwen met hun leveranciers en hun oplossingen voortdurend te verfijnen.

Blockchainontwikkelaars en -ontwerpers zijn duur en niet alle organisaties kunnen zich de hoge advieskosten veroorloven die grotere integrators in rekening brengen. Daarom moeten bedrijven op zoek gaan naar verbeterde blockchain-as-a-service (BCaaS) oplossingen die de complexiteit wegnemen door de oplossingen toegankelijk te maken via API’s (Application Programming Interfaces) die elke ontwikkelaar kan gebruiken.

Bedrijven moeten zeker blockchainoplossingen onderzoeken die binnen hun budget passen.

Het verkeerde blockchainplatform kiezen

Er zijn tegenwoordig talloze platforms op de markt, elk met zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Het is echter waarschijnlijk dat de projecten van bedrijven die hun blockchainplatforms willekeurig kiezen uiteindelijk zullen mislukken.

Voordat ze aan hun blockchainprojecten beginnen, moeten bedrijven de verschillende platforms analyseren en vergelijken om te bepalen welk platform het beste voor hen is.

Om het juiste platform te kiezen, moeten organisaties rekening houden met een aantal belangrijke aspecten voor de blockchain zoals:

  • Consensusmechanisme, d.w.z. een systeem dat een transactie valideert en als authentiek markeert;
  • Snelheid van transacties;
  • Kosten van transacties;
  • Smart contract functionaliteit.

Bij het zoeken naar leveranciers van blockchainoplossingen moeten bedrijven rekening houden met het volgende:

  • Bekijk de portfolio’s van de leveranciers om te begrijpen welke blockchainprojecten ze al met succes hebben opgeleverd;
  • Feedback lezen van klanten uit het verleden om te bepalen hoe zij het werk van de leveranciers beoordelen;
  • Vragen of de leveranciers aan soortgelijke projecten als het uwe hebben gewerkt en welke stappen ze hebben genomen om dat succes te bereiken;
  • Controleer of de aanbieders van blockchaintechnologie ook adviesdiensten aanbieden, zodat ze de projecten kunnen evalueren en de visie van de projecten vanuit een technisch standpunt kunnen beschrijven;
  • Zoek naar oplossingen waarmee ze hun gegevens altijd en overal kunnen exporteren.

Integratieproblemen

Wanneer bedrijven zakelijke blockchainapplicaties bouwen, moeten ze rekening houden met welke andere systemen de technologie moet samenwerken.

De legacy systemen, datasets en applicaties van organisaties moeten naadloos integreren met de blockchainplatforms. Integraties die niet soepel verlopen veroorzaken een aantal problemen, waaronder een slechte gebruikerservaring, inconsistente gegevens, slechte prestaties en stijgende kosten.

Als dit niet goed gebeurt, kan de integratie van blockchaintechnologieën met legacysystemen de blockchainprojecten van bedrijven de das omdoen.

Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties de ontwikkelingsteams op de hoogte brengen van de andere technologische producten die ze gebruiken en praten over hoe de blockchaintechnologie moet samenwerken met die andere systemen.

Organisaties moeten ook hun eigen onderzoek doen en experts raadplegen om volledig te begrijpen of de blockchain soepel in hun bestaande processen zal passen.

Medewerkers niet opleiden

Organisaties moeten eraan denken om hun werknemers op te leiden over blockchain, omdat het waarschijnlijk is dat ze problemen zullen hebben om zich aan te passen aan de nieuwe technologie en hoe deze functioneert. Bedrijven moeten hun medewerkers trainingen geven over de belangrijkste aspecten van de technologie.

Dit zal werknemers helpen om het concept van het distributed ledger, ofwel gedistribueerde grootboek, goed te begrijpen, zodat ze het kunnen gaan gebruiken.

De conclusie

Hoewel blockchain nog in de kinderschoenen staat, heeft de technologie bewezen dat het kan werken in een breed scala aan industrieën, en als zodanig zijn meer organisaties in beweging om het te implementeren in hun activiteiten.

Om hun blockchainproducten te laten slagen, moeten bedrijven onder andere een duidelijke strategische visie hebben, de uitgaven nauwkeurig berekenen, samenwerken met de juiste leveranciers van oplossingen, ervoor zorgen dat de integratie met legacy-systemen soepel verloopt en werknemers voorlichten over de technologie.

Gerelateerde Begrippen

Linda Rosencrance

Linda Rosencrance is een freelance schrijver/redacteur/auteur in de omgeving van Boston. Rosencrance heeft meer dan 30 jaar ervaring als onderzoeksjournalist en schreef voor vele kranten in de omgeving van Boston. Haar artikelen zijn verschenen in publicaties als MSDynamicsworld.com, TechTarget, TechBeacon, IoT World Today, Computerworld en CIO magazine. Rosencrance was redacteur van een technologische nieuwssite en beheerde en redigeerde een blog gewijd aan data analytics. Ze schrijft ook white papers, case studies, ebooks, blog posts voor vele zakelijke klanten. Rosencrance is de auteur van vijf true crime boeken voor Kensington Publishing Corp: "Murder at Morses Pond', 'An Act of Murder', 'Ripper',…