Terwijl de digitale wereld zich op hoog tempo blijft ontwikkelen, wordt het steeds belangrijker om Google Search statistieken te kunnen analyseren. Kennis over deze statistieken geven je waardevolle inzichten in hoe mensen zoeken naar informatie, hoe nieuwe producten worden ontdekt en over de interactie tussen consument en website. Specifiek voor ondernemers en marketeers is het beheersen van Google Search analyse-technieken een eerste levensbehoefte.
In dit artikel nemen we je mee in een uitgebreid overzicht van Google Search statistieken, gebaseerd op data uit de periode van 2022 tot 2023. Alle informatie die we hier bij elkaar hebben gezocht is afkomstig uit verschillende bronnen.
Lees verder om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten en trends op het internet!
Google Search statistieken uitgelicht
- Wereldwijd domineren zoekmachines het internet: In augustus 2023 was Google verantwoordelijk voor een indrukwekkende 91,7% van de totale zoekopdracht op het internet. Hiermee laat het concurrenten, zoals Bing (3,1%) en Yandex (1,5%) ver achter zich.
- Kennisbank: In juni 2023 werd er 31.5 miljoen keer naar de term “Translate” (vertaal) gezocht. Dit geeft aan dat er grote behoefte is om taalbarrières te overbruggen om zodoende buitenlandse bronnen te kunnen begrijpen.
- Mobiel gebruik van Google Search: In augustus 2023 was Google verantwoordelijk voor 95,2% van de wereldwijde markt voor mobiel gebruik van zoekmachines. Het is daarmee een absolute grootmacht in deze sector.
- SEO and Content strategie: Omvangrijke artikelen van meer dan 3000 woorden leveren 3x zo veel verkeer op websites op, worden 4x zo vaak gedeeld en bevatten 3,5x meer backlinks in vergelijking tot content van gemiddelde lengte.
- Zorgen om Privacy: In 2022 nam 73% van de Verenigde Staten maatregelen om hun online activiteiten en persoonlijke gegevens te beschermen. Dit geeft aan dat er steeds meer zorgen zijn over privacy. In Nederland maakt zelfs 82% zich zorgen om de privacy op het gebied van online zoekgedrag.
Google Search als absolute grootmacht
Google’s impact in de zoekmachine markt is ongeëvenaard, blijkt uit statistieken van Google Search (StatCounter Global Stats, augustus 2023).
Google representeert 91,7% van de wereldwijde zoekmachine markt. Deze meerderheid benadrukt Google’s dominantie en leiderschap in de zoekmachine sector, en biedt een duidelijke weergave van de grote afstand die ze behouden tot hun concurrenten.
Concurrent Bing volgt op de tweede plek met 3,1%. Daarna volgen Yandex (1,5%), Yahoo! (1,2%), Baidu (1,1%) en DuckDuckGo (0,5%). Google Search statistieken bewijzen hiermee de grote afstand tussen Google en concurrerende zoekmachines.
In juni 2023 van de omvang van Google’s zoekopdrachten ruim twee keer zo groot als die van de belangrijkste concurrent Microsoft Sites Core Search (Comscore, 2023).
Het zoekvolume van Google Sites Core Search telde 9.2 miljoen. Dit laat zien dat Google veruit de grootste rol speelt in het verwerken van online zoekopdrachten.
Op de tweede plek volgt Microsoft Sites Core Search met 4.0 miljoen zoekopdrachten. Verizon Media verwerkte 1.7 miljoen zoekopdrachten en Ask Network Core Search telde er 105.000.
In juli 2023 telde Google.com 85.3 miljard bezoekers (Similar Web, juli 2023).
Bezoekers spendeerden gemiddeld 10 minuten op het platform waarbij ze ongeveer 8.6 pagina’s per keer bezochten. Het aantal bezoekers dat de pagina bezocht, maar vervolgens weer verliet zonder door te klikken (bounce rate) telde 28,7%.
De Verenigde Staten is met 26,7% de grootste bron van bezoekersverkeer voor Google.com (Similar Web, juli 2023).
Andere landen die verantwoordelijk waren voor een groot bezoekersaantal zijn India (4,6%), Brazilië (4.4%), het Verenigd Koninkrijk (3.9%) en Japan (3.9%).
Mannen representeren met 59,6% de meerderheid van de bezoekers van Google.com (Similar Web, juli 2023).
Hiermee leveren de vrouwen een aandeel van 40,4%. Bezoekers in de leeftijdsgroep 25-34 jaar oud vormen met 30,4% de grootste groep bezoekers. Daarna volgt leeftijdscategorie 18-24 met 24,3%.
Het grootste deel van het verkeer op Google.com is afkomstig van directe bezoekers (Similar Web, juli 2023).
Directe bezoeken, daarmee wordt bedoeld dat mensen niet via andere websites of platformen naar Google.com gaan, leveren 95,4% van het totale bezoekersverkeer. Social Media kanalen voegen hier 1,9% aan toe. Dit is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde die Google Search statistieken kunnen leveren voor het begrijpen van online gebruikersgedrag.
De rol van Google in het verspreiden van kennis
Tijdens de ontwikkeling van digitale middelen en het internet heeft Google een grote rol gespeeld in het vormgeven van nieuwe manieren waarom mensen kennis delen en informatie opzoeken. Met behulp van Google Search statistieken krijgen we beter inzicht in de gebruikerspatronen van consumenten en de hulpmiddelen die mensen gebruiken om kennis te vergaren.
Het analyseren van zoekvolumes is cruciaal wanneer we Google’s invloed op kennisverspreiding willen begrijpen. Zoekvolumes geven weer hoe vaak er binnen een maand naar een bepaald zoekwoord is gezocht binnen de zoekmachine.
Deze cijfers geven een inkijkje in de heersende interesses en trends van internetgebruikers.
Zoekwoorden die hoog scoren in de Verenigde Staten die duiden op kennisvergaring (Ahrefs, juni 2023)
- “Translate” (31.5 miljoen zoekopdrachten): Gebruikers hebben behoefte aan mogelijkheden om content te vertalen, zodat ook buitenlandse bronnen kunnen worden gelezen.
- “Google Translate” (19.9 miljoen zoekopdrachten): Dit specifieke hulpmiddel is niet meer weg te denken en helpt mensen wereldwijd met vertalingen.
- “Google Docs” (12.7 miljoen zoekopdrachten) en “Google Classroom” (10.0 miljoen zoekopdrachten): Deze zoektermen geven weer dat Google ook een grote rol speelt in educatie en samenwerkingen op grote schaal. Online hulpmiddelen voor zowel werk als studie zijn enorm populair.
- “Weather” (31.3 miljoen zoekopdrachten) en “Weather tomorrow” (14.8 miljoen zoekopdrachten): Deze zoekopdrachten laten zien dat Google ook een grote rol speelt in het vergaren van alledaagse informatie.
Google als primaire informatiebron (Ahrefs, juni 2023)
- YouTube (69.3 miljoen zoekopdrachten): Als bedrijf van Google laten deze cijfers zien wat voor aandeel het bedrijf levert aan video content en instructievideo’s voor onderwijsdoeleinden. In veel landen zijn YouTube video’s een primaire bron van informatie met hoge educatieve waarde.
- Wordle (67.7 miljoen zoekopdrachten): Deze cijfers geven weer hoe online spellen en puzzels om cognitieve functies te trainen groeien in populariteit voor vrijetijdsbesteding.
Groei van “How-To” zoekopdrachten (Ahrefs, augustus 2023)
De term “how to” weerspiegelt de behoefte van gebruikers aan kennis of oplossingen.
De top 50 van Ahrefs laat een duidelijke trend zien:
- Technisch gerelateerde vragen: Handleidingen zijn verleden tijd – gebruikers openen Google voor technische vragen zoals “hoe maak ik een schermafbeelding op Mac” (542.000 zoekopdrachten) en “hoe record ik mijn scherm op Iphone” (98.000 zoekopdrachten).
- Oplossingen voor dagelijkse problemen: Vragen als “Hoe strik ik een das” (314.000 zoekopdrachten) of “Hoe kook ik rijst” (77.000 zoekopdrachten) weerspiegelen de aanwezigheid van Google in het dagelijks leven van mensen.
- Onderwijs en ontwikkeling: “Hoe werkt een Rubiks cube” (175.000 zoekopdrachten) en “Hoe maak ik een tekening” (85.000 zoekopdrachten) geven weer hoe veel gebruik er wordt gemaakt van Google als bron van kennis en vaardigheden.
- Gezondheid en levensstijl: Zoekopdrachten als “Hoe verlaag ik bloeddruk” (154.000) laten zien dat gebruikers Goole vertrouwen voor medisch advies.
Zoektrends en culturele verschillen
Google Trends biedt een overzicht van wereldwijde interesses en heersende vraagstukken. In augustus 2023 is er nieuwe data gepubliceerd die inzicht geven in heersende zoektrends en culturele verschillen.
Cultuur en samenleving:
- Entertainment en popcultuur: De term “chatgpt” is een absolute hit geweest met een stijging van +4,400% in zoekopdrachten. Dit laat zien dat er wereldwijd een groeiende interesse is in het vergaren van kennis over AI en chatbots.
- Tijdsgebonden informatie: Zoektermen zoals “Weersvoorspelling komende 10 dagen” is gestegen met +800%. Dit zou kunnen duiden op groeiende zorgen over klimaatverandering, met name als gevolg van heftige bosbranden van de afgelopen jaren.
Gedragspatronen in beeld:
- Technologie en digitale platformen: Best scorende zoekopdrachten zijn vaak gericht naar bekende platformen als YouTube, Facebook en Reddit. Dit geeft weer hoe het bezoeken van deze websites een geïntegreerd onderdeel is geworden van onze dagelijkse routines. De groei van Canva (+90%) laat zien dat er ook een groeiende interesse is in grafisch ontwerp en het creëren van content.
- Gezondheid en levensstijl: De zoekterm “Ozempic” was een hit met een groei van +250%. Dit duidt niet alleen op groeiende aandacht voor een gezonde levensstijl, maar ook op de huidige invloed van socialmediakanalen als TikTok. Ozempic is namelijk een techniek om gewicht te verliezen dat bijzonder veel aandacht kreeg op TikTok enkele maanden geleden. Terwijl veel mensen het gingen gebruiken om gewicht te verliezen, ontstonden er tekorten voor het behandelen van diabetes waar het medicijn oorspronkelijk voor bedoeld is.
- Culturele verschillen: Zoekopdrachten voor “Jamie Foxx” groeiden met +190%. Dit geeft aan hoe bekende persoonlijkheden op de voet worden gevolgd. Dit ontstond als gevolg van een controversiële post op Instagram van Jamie Foxx. Hij heeft hier inmiddels zijn excuses voor aangeboden.
Meest bezochte onderwerpen in verschillende categorieën:
- Nieuws: De zoekterm “nieuws” werd 30 miljoen keer ingevoerd. Dit bewijst de afhankelijkheid van Google voor nieuwsupdates.
- Entertainment: “Netflix” werd 9 miljoen keer opgezocht, waarmee het een sterke positie heeft in de ranglijsten voor de entertainmentindustrie.
- Technologie: “Apple” genereerde 14 miljoen bezoekers via Google Search. Hiermee is en blijft Apple een grootmacht binnen de techsector.
Mobiele zoekopdrachten
In 2023 was de impact van Google op de markt voor mobiele zoekopdrachten onverslagen (StatCounter Global Stats, augustus 2023).
In augustus 2023 werd via Google 95,2% van het wereldwijde aantal zoekopdrachten dat met een mobiele telefoon gedaan. Google heeft al eerder aangegeven hoge prioriteit te geven aan het optimaliseren van het gebruikersgemak van het platform op mobiele apparaten, en plukt daar nu de vruchten van.
Concurrenten van Google volgen op afstand. Yandex en Baidu hebben beiden 1,3% van het marktaandeel. Yahoo! volgt met 0,6% en Bing en DuckDuckGo zijn beide goed voor 0,5%.
In Nederland werden mobiele apparaten het meest gebruikt voor het uitvoeren van online zoekopdrachten.
Zoekverkeer op de mobiele telefoon is goed voor 60,4% van het totaal aantal zoekopdrachten. De computer scoort 37,2% en de resterende 2,5% van de zoekopdrachten is gegenereerd met tablets.
Zoekgedrag en intentie
Google Search statistieken van 2022 tot 2023 geven een inkijkje in het zoekgedrag en de intentie waarmee gebruikers zoeken. Dit zegt veel over de persoonlijk voorkeuren van gebruikers.
De gebruikerstevredenheid van Google groeide tussen 2022 en 2023 (ACSI® Search and Social Media Study 2022-2023).
De gebruikerstevredenheid groeide in het afgelopen jaar met 7%, van 75 in 2022 naar 80 in 2023. Naar verwachting is dit het resultaat van de veranderingen die Google heeft doorgevoerd met het doel de algoritmes achter de zoekmachine en het gebruikersgemak te verbeteren.
In 2022 bleken de meeste zoekresultaten op computers nauwkeurig (Semrush, 2022).
Zoekopdrachten bestonden veelal uit 3-4 woorden, en maken daarmee 38,1% uit van alle zoekopdrachten. Op de tweede plaats staan zoekopdrachten met 1-2 woorden, goed voor 31,6% van het totaal.
Gebruikers maken snelle beslissingen wanneer de zoekresultaten worden gepresenteerd (Semrush, 2022).
De meeste beslissingen, 45,5%, worden genomen binnen 0-5 seconden. Gebruikers verfijnen hun zoekstrategie naar aanleiding van de resultaten die ze krijgen na het invoeren van hun eerste zoekterm.
Acties die vaak plaatsvinden na een eerste zoekpoging:
- Afbeeldingen (6,1%)
- Volgende pagina (0,9%)
- Video (0,7%)
Gebruikers van mobiele telefoon doen er vaak langer over om hun volgende stap te bepalen, in vergelijking tot gebruikers van computers (Semrush, 2022).
33% besluit hun volgende stap binnen 0-5 seconden. 18% neemt iets langer de tijd, namelijk 5-10 seconden.
Minder dan 1% van de bezoekers klikt naar de tweede pagina van zoekresultaten die Google Search aanbiedt (Backlinko, 2023).
Het exacte aandeel is zelfs minder dan 1%, namelijk 0,63%.
De meest populaire organische zoekresultaten ontvangen 19 keer meer bezoeken dan de hoogst scorende geadverteerde zoekresultaten (First Page Sage, 2023).
De best scorende geadverteerde resultaten hebben een 2,1% CTR (click-through-rate). Dit is 40% hoger dan het geadverteerde zoekresultaat dat op de tweede plek staat (1,4% CTR).
Marketing gericht op zoekmachineoptimalisatie
In 2022 domineerde Google de markt die draait om marketing gericht op zoekmachineresultaten (Statista Market Insights, 2023).
Google Search statistieken bevestigen dat Google 58% van het marktaandeel in bezit heeft. Daarop volgen Baidu (15%), Amazon (14%), Bing (14%) en Yahoo! (2%). Andere platforms als DuckDuckGo, Haosou 360, Sogou, Yandex en anderen waren goed voor 1%.
De Verenigde Staten gaf de grootste bedragen uit aan zoekmachine gerelateerde marketing in 2022 (Statista Market Insights, 2023).
Google Search data laat zien dat de Verenigde Staten $105 miljard investeerde in 2022. Op de tweede plaats staat China met $51 miljard, dan volt het Verenigd Koninkrijk ($20 miljard), Japan ($10 miljard), and Duitsland ($7 miljard).
Een sterke koersverandering heeft plaatsgevonden tussen 2022 en 2023 met betrekking tot zoekmachine gerelateerde marketing (Statista Market Insights, 2023).
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de mobiele telefoon de computer ingehaald als het gaat om uitgaven aan onlinea dvertenties. De mobiele telefoon is goed voor 52% terwijl de computer is gezakt naar 48%.
Gemiddeld werd er €46.84 uitgegeven aan online advertenties per internetgebruiker in 2022 (Statista Market Insights, 2023).
Marketeers hebben gemiddeld per internetgebruiker €24,21 uitgegeven aan online advertenties gericht op mobiele telefoons, en €22,55 voor de computer.
SEO and Content strategie
Het optimaliseren van content in lijn met de doelgroep blijft een belangrijk aandachtspunt voor marketeers. Google Search statistieken tussen 2022 en 2023 geven belangrijke inzichten in de ontwikkelingen in de wereld van SEO (Search Engine Optimization).
In 2022 is gebleken dat voor 82% van de marketeers, SEO een positieve invloed heeft gehad op marketing doelstellingen en online prestaties (Conductor, 2023).
Daarnaast is ook gebleken dat voor 92% van de marketeers profijt heeft gehaald uit content marketing. Hier kunnen we uit opmaken dat SEO content marketing een belangrijk wapen is in het arsenaal van alle bedrijven die toekomstbestendig willen zijn.
Het analyseren van Google’s top 10 zoekresultaten biedt inzichten in de optimale lengte van succesvolle content (GrowthBar SEO, 2023).
De meest voorkomende teksten bevatten tussen de 2000 en 3000 woorden. Blogs of andere internet artikelen met meer dan 2500 woorden blijken hoger op Google te scoren en generen ook meer aandacht op social media in vergelijking tot kortere artikelen.
Omvangrijke content met meer dan 3000 woorden scoorde nog hoger (GrowthBar SEO, 2023).
Het is gebleken dat zulke content 3x zoveel bezoekers op de website kan verwachten, 4x vaker wordt gedeeld en 3,5x meer backlinks heeft in vergelijking to content van gemiddelde lengte.
Het hoofddoel van SEO in 2022 was het genereren van meer bezoekersverkeer op websites (Search Engine Journal, 2023).
Andere doelstellingen die marketeers stellen met SEO is het genereren van leads en hogere scores in de zoekresultaten binnen de zoekmachine.
Het scoren met specifieke zoektermen bleek een succesvolle meetlat voor SEO professionals in 2022 (Search Engine Journal, 2023).
Naast het scoren met zoektermen zijn het aantal views op een website per sessie en het aantal conversies belangrijke indicatoren voor SEO succes.
In 2023 is er binnen de SEO-sector meer interesse gekomen in de zoekintentie van gebruikers (Search Engine Journal, 2023).
Gebruiksgemak en ‘on-page factors’ volgden. Andere interessegebieden betreffen het genereren van leads, link building en het produceren van content.
Lokale SEO en Google Business
Naast SEO en contentstrategie geven Google Search statistieken een kijkje in de rol van lokale SEO en Google Business voor bedrijven. Deze hulpmiddelen zijn essentieel geworden voor bedrijven die op lokaal niveau impact willen maken en daarmee een specifieke doelgroep aan willen spreken.
In 2022 bezocht 98% van de consumenten het internet om meer informatie te winnen over lokale ondernemingen (Bright Local, 2023).
Dit geeft een groei weer van 90% sinds 2019.
87% van de bezoekers maakte gebruik van Google om onderzoek te doen naar lokale ondernemingen (Bright Local, 2023).
Als gevolg hiervan, groeide het percentage met 6% in het afgelopen jaar (81% in 2021).
De compleetheid van een bedrijfsprofiel binnen Google Search en Maps is van enorme invloed op de perceptie van potentiële klanten (Google, 2023).
Bezoekers hebben 2,7 keer meer vertrouwen in een onderneming wanneer er een compleet profiel te vinden is op Google. Daarnaast ontvangen bedrijven met een verzorgd profiel 70% meer bezoekers en 50% aankoopintenties in vergelijking met bedrijven die online geen verzorgd profiel aanbieden.
Google Search statistieken is het meest gebruikte platform voor het bekijken van reviews van bedrijven in verschillende sectoren (Bright Local, 2023).
De medische sector staat bovenaan met 66% vertrouwen in Google Reviews. Beauty en welzijn volgen met 58%, entertainment en vastgoed zijn beide goed voor 57%. Eten en drinken scoren 44% en overnachtingen/verblijven 42%.
Terwijl het vertrouwen in Google reviews hoog is, blijkt de helft van de respondenten ook neppe reviews op Google te hebben ontdekt (Bright Local, 2023).
Niet geheel verrassend is dit percentage is gelijk gebleven sinds 2021. Aangezien het platform zo’n enorme omvang heeft en het aantal gebruikers zo hoog ligt, is het bijzonder lastig deze vorm van fraude in te perken.
Updates over Google’s algoritmes en SEO-uitdagingen
Google voert regelmatig updates door in het algoritme achter de zoekmachine, waardoor het succes van SEO soms sterk wordt beïnvloed. Google Search statistieken bieden de nieuwste inzichten in de veranderingen die worden doorgevoerd, en kan marketeers of ondernemers helpen hun koers aan te passen.
In 2022 voerde Google 10 updates door in hun algoritme.
Dit waren minder updates dan het jaar ervoor in 2021.
Opvallend is echter wel dat het aantal updates dat Google doorvoert een stijgende lijn laat zien sinds 2017 (Semrush, 2023)
Terwijl het aantal updates dus jaarlijks groeit, hadden de updates in 2022 een minder grote impact dan de updates in de voorgaande jaren.
Wat blijkt? SERP volaliteit heeft in 2022 die van 2021 ingehaald. Dit is verrassend aangezien er volgens Semrush (2023) minder fluctuaties zijn geregistreerd sinds juli.
Deze data doet vermoeden dat Google een nieuwe strategie heeft geadopteerd met betrekking tot het uitrollen van updates.
Terwijl de meeste updates in 2022 geen grote impact hadden, had de grootste update in maart 2023 significante gevolgen (Semrush, 2023).
Dit ligt niet in lijn met de heersende opvatting dat Google erop uit is om met hogere intervallen mildere updates uit te rollen. Experts verwachten dat dit te maken heeft met AI-gedreven platforms als Chat-GPT die het speelveld op zo’n manier hebben beïnvloed dat er strengere maatregelen nodig waren.
Populariteit en gebruiksgemak van mobiele apparaten
De focus op mobiel gebruik en het optimaliseren van gebruiksgemak hebben hoge prioriteit binnen de content marketing en SEO. Google Search statistieken en het analyseren van data benadrukken het belang van het optimaliseren van systemen voor mobiel gebruik.
Google analyseert grotendeels de gebruiksvriendelijkheid van content voor mobiel gebruik om te bepalen hoe hoog een website op de ranglijst komt te staan (Google Search Central, 2023).
Het is geen strenge vereiste om een mobiele versie van je website te hebben om in de zoekresultaten van Google te kunnen komen, maar het wordt wel sterk geadviseerd.
Consistente content scoort. De informatie op een website moet voor zowel de mobiele versie als de computer overeenkomen (Google Search Central, 2023).
Wanneer de mobiele website minder volledig is dan de versie die beschikbaar is voor de computer, dan kan dit de prestaties van de website negaties beïnvloeden. Dit resulteert in een minder goede beoordeling van Google.
Google Search statistieken van 2022 bewijzen het belang van de snelheid voor B2B websites. Wanneer een website binnen 1 seconde laadt, kan dit resulteren in 3x meer conversies dan een website die daar 5 seconden voor nodig heeft (Portent, 2022).
Het verschil wordt nog duidelijker wanneer we een website vergelijken die er 1 seconde over doet om te laden met een website die 10 seconden nodig heeft. De snelle variant krijgt een beloning in de vorm van 5x zoveel conversies.
Voor B2C e-commercie gelden vergelijkbare cijfers. Websites die slechts 1 seconde nodig hebben, genieten 2,5x zoveel conversies dan websites die daar 5 seconden voor nodig hebben (Portent, 2022).
Interessant genoeg scoort een website met een laadtijd van 1 seconde 1,5x hoger op conversies dan een website die 10 seconden nodig heeft.
“Aanbevolen” en “Position Zero”
Binnen de SEO sector zijn “aanbevolen” en “Position Zero” vaste onderdelen geworden van websites. Het gaat hier om geïmplementeerde antwoorden of samenvattingen van veel gevraagde informatie die ik kleine, hapklare, tekstblokken wordt aangeboden of door Google van een website wordt geplukt.
De website die de hoogste organische positie binnen de zoekresultaten weet te bemachtigen ontvangt de hoogste CTR (click-through-rate) (First Page Sage, 2023).
Wanneer een website de hoogste positie bekleedt binnen de zoekresultaten scoort deze gemiddeld een 39,8% organische CTR.
Een “aanbevolen” tekstblok, die vaak boven het #1 organisch zoekresultaat komt te staan, scoort een CTR van 42,9% CTR (First Page Sage, 2023).
Hieruit kunnen we opmaken dat wanneer er een “aanbevolen” sectie beschikbaar is, deze meer website bezoeken gegenereerd dan de #1 binnen de reguliere zoekresultaten.
Google Search data laat zien dat de 3 best scorende zoekresultaten, ruim twee derde (68,7%) van alle clicks op hun naam kunnen schrijven (First Page Sage, 2023).
De website die op #1 staat van alle organische zoekresultaten genereerd meer bezoekersverkeer dan #3 tot #10 gecombineerd.
In 2022 bleek dat de informatieve waarde van “aanbevolen” secties de voornaamste reden was dat gebruikers zich aangetrokken voelden om verder te klikken (Engine Scout, 2022).
Dit bleek het geval te zijn voor 30% van de respondenten. Daarentegen gaf 24% van de respondenten aan dat ze de “aanbevolen”sectie juist actief ontweken omdat ze ervan uitgingen dat het een advertentie was.
Vertrouwen speelt een belangrijke rol in gebruikersgedrag (Engine Scout, 2023).
Een significante 44% van de respondenten heeft aangegeven meer vertrouwen te hebben in reguliere zoekresultaten dan in de “aanbevolen” sectie.
Betaalde advertenties en Google Ads
Google Search statistieken en bijhorende data geven waardevolle inzichten in de effectiviteit van betaalde advertenties en de waarde die online marketingcampagnes kunnen opbrengen. Google Ads is een belangrijke speler in deze sector en het is daarom voor bedrijven van cruciale waarde om kennis en ervaring in op te bouwen in het analyseren van de resultaten.
In de periode van 2022 tot 2023 kiest 98% van de marketeers voor PPC (pay-per-clcik) campagnes op Google (Wordstream, 2023).
Op de tweede plaats volgt Facebook met 76%. Vervolgens Instagram met 64% en Bing met 60%.
Google Search statistieken laten voor dezelfde periode zien dat de gemiddelde CTR voor Google Ads 6,11% is (Wordstream, 2023).
Sectoren met de laagst geregistreerde CTR:
- Advocaten en rechtsambtenaren: 4.76%
- Woning en inrichting: 4.80%
- Bedrijfsservices: 5.11%.
Daarentegen scoorden de volgende sectoren met de hoogste CTR:
- Kunst en entertainment: 11.78%
- Sport en recreatie: 10.53%
- Reizen: 10.03%.
De gemiddelde CPC (cost-per-click) voor Google Ads in 2022-2023 was €4,01 (Wordstream, 2023).
Sectoren met de hoogste CPC waren:
- Advocaten en rechtsambtenaren: €8,70
- Tandartsen en mondverzorgers: €6.35
- Woning en inrichting: €6.22.
Sectoren met de meest voordelige CPC:
- Kunst en entertainment: €1.47
- Vastgoed: €1.47
- Reizen: €0,90
De gemiddelde CVR (conversion rate) bedroeg voor Google Ads gedurende dezelfde periode 7,04% (Wordstream, 2023).
Sectoren die laag scoorden met hun CVR:
- Kleding en sieraden: 1,57%
- Meubels: 2,57%
- Vastgoed: 2,88%.
Ondertussen scoorden de volgende sectoren met hoge CVR’s:
- Dieren en huisdieren: 13,41%
- Fysiotherapeuten en artsen: 13,12%
- Autoreparatie en onderdelenverkoop: 12,61%.
Jaarlijkse vergelijkingen van Wordstream voor Google Ads in 2023 laat de volgende veranderingen zien:
- CTR: +3%
- CPC: +5%
- CVR: -10%
Stemherkenning en slimme online assistenten
Terwijl technologie zich blijft ontwikkelen, verandert ook de manier waarop consumenten zoeken naar informatie. Google Search statistieken en data-inzichten leren ons dat er een trend in ontwikkeling is waarin stemherkenning en het gebruik van slimme online assistenten steeds gebruikelijker wordt. Bekende hulpmiddelen als Amazon’s Alexa en Google Assistant zorgen ervoor dat stemherkenning een integraal onderdeel wordt van onze dagelijkse internet routines.
Een studie uit 2022 laat zien dat 58% van de Amerikaanse consumenten in de leeftijdsgroep van 25-34 regelmatig gebruik maakt van stemherkenning (UpCity, 2022).
Als we dit vergelijken met consumenten van 55 jaar en ouder dan gebruikt slechts 43% dit op een wekelijkse basis.
17% van de consumenten blijkt stemherkenning voornamelijk te gebruiken voor het opzoeken van de weersvoorspellingen (UpCity, 2022).
Lokale “near me” zoekopdrachten volgen met 16% en laat daarmee zien ook een populaire zoekterm te zijn waar stemherkenning voor wordt ingeschakeld.
Google Assistant staat op de tweede plek van meest gebruike stemherkenning softwares in de Verenigde Staten in 2022 (Vixen Labs, 2022).
Alexa van Amazon staat hierbij op de eerste plaats. 34% van de respondenten liet weten hier graag gebruik van te maken. Google Assistant volgde met 31% en Siri van Apple met 27%.
Op mobiele apparaten kwam Google Assistant ook op de tweede plek (Vixen Labs, 2022).
In deze categorie domineert Siri met 90%. Alexa wordt op mobiele telefoons bij slechts 35% van de respondenten gebruikt.
Bijna de helft van de Amerikaanse respondenten geeft aan stemherkenning te gebruiken om informatie op te zoeken (Vixen Labs, 2022).
Specifiek staat het percentage op 45%.
Zorgen om privacy en gebruikersdata
De digitale revolutie heeft ons een hoop voordelen gebracht, maar er zijn ook onderwerpen die zorgen met zich meebrengen. Online privacy is in groeiende mate een zorg waar internetgebruikers mee kampen. Veel gebruikers nemen dan ook actief maatregelen om hun persoonlijke informatie te beschermen.
In 2022 ondernam 73% van de Amerikaanse respondenten actie om hun persoonlijke gegevens en online activiteiten te beschermen (Gen/Norton, 2023).
77% gaf zelfs aan dat er grote prioriteit ligt op het beschermen van hun digitale voetsporen om te voorkomen dat ze makkelijk kunnen worden getrackt.
Slechts 59% bevestigde beveiligende software te hebben die hun apparaten kan beschermen (Gen/Norton, 2023).
Op wereldniveau blijkt 57% van de bevolking relevante kennis over cybersecurity software te hebben. Dit geeft aan dat er grote behoefte is aan educatie op dit onderwerp.
69% van de participanten geeft aan misbruik te hebben gemaakt privacy gebreken voor eigen gewin (Gen/Norton, 2023).
55% geeft aan het gevoel te hebben dat het beveiligen van hun persoonlijk gegeven een onbereikbaar doel is.
In juli 2023 liet Google weten dat 95% van de websites die via het platform te vinden zijn, beveiligd zijn met HTTPS encrypties (Google Transparency Report, 2022).
De ambitie van Google is om dit percentage op te schroeven naar 100%, zodat gebruikersdata te allen tijde veilig is en blijft.
De grootste uitdagingen liggen bij oudere apparaten en systemen die moderne beveiligingsmethoden niet kunnen ondersteunen (Google Transparency Report, 2022).
Google Search statistieken laten zien dat het meeste onbeschermde internetverkeer afkomstig is van mobiele gebruikers (68,5%), waar computergebruik goed is voor 41,5%.
Overheidsaanvragen richting Google om gebruikersdata te bemachtigen groeit (Google Transparency Report, 2022).
Overheden zien ook voordeel in het bezitten van gebruikersinformatie. Uit cijfers blijkt dat het aantal aanvragen is gegroeid van 303.289 in 2021 tot 366.977 in 2022. Dit bevestigt hoe belangrijk het is om persoonlijke gegevens te beschermen.
Conclusie
Google Search statistieken en data geven inzicht in het gedrag en de intenties van internetgebruikers. Het is daarmee van onschatbare waarde voor het bedrijfsleven waarin ondernemers en marketeers hun voordeel kunnen doen met optimalisatie technieken om hun online profiel beter zichtbaar te maken.
Het opbouwen van kennis en ervaring over zoektrends en gebruikersgedrag veranderen de SEO-wereld. Van de opkomst van stemherkenning tot de groeiende zorgen over privacy, elke trend is een waardevolle weerspiegeling van onze huidige prioriteiten.
Om de juiste koers te blijven varen is het dus voor veel sectoren cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste Google Search statistieken.
Referenties
- StatCounter Global Stats, August 2023
- Comscore, 2023
- Similar Web, July 2023
- Ahrefs, June 2023
- ACSI® Search and Social Media Study 2022-2023
- Semrush, 2022
- Backlinko, 2023
- First Page Sage, 2023
- Statista Market Insights, 2023
- Conductor, 2023
- GrowthBar SEO, 2023
- Search Engine Journal, 2023
- Bright Local, 2023
- Google, 2023
- Semrush, 2023
- Google Search Central, 2023
- Portent, 2022
- Engine Scout, 2023
- Wordstream, 2023
- UpCity, 2022
- Vixen Labs, 2022
- Gen/Norton, 2023
- Google Transparency Report, 2022
- Nederland maakt zich zorgen over privacy